zaterdag 25 januari 2014

Kaarslicht


Niemand zal mijn manier van kaarsen maken ambachtelijk kunnen noemen. Maar dat is ook niet wat ik beoog. Als je echt traditioneel kaarsen wilt maken, is er genoeg informatie te vinden op internet en ze worden vast mooier dan de mijne.


 Mijn manier is gewoon een geld- en tijdbesparing. En t houdt je van de straat.
Neem wel de tijd en probeer dit niet als je schoonmoeder op visite komt, want je keuken wordt absoluut een troep en zal na afloop de nodige schoonmaak vragen.

Nodig:
Resten van oude kaarsen
Lontjes (kun je online krijgen)
Mallen – in plaats van dure te kopen kun je lege conservenblikjes gebruiken, of glaasjes (hittebestendig), eierdozen van plastic (die kartonnen werken niet), lege waxinelichtjescups, wat je leuk vindt.
Cocktailprikkers
bakpapier
Pan
Houten lepel.

Ik sorteer de kaarsen op kleur, maar je kunt ook mengsels uitproberen. Witte kaarsen toevoegen geeft een leuk pastel effect. Doe de resten van de kaarsen in een pan en zet hem op laag vuur.
Maak intussen de lontjes door ze op gelijke lengte als de mal te knippen. Steek er een cocktailprikker door zodat het geheel op de rand van je mal kan hangen.


Als het kaarsvet gesmolten is, verwijder dan oude lontjes of andere ongeregeldheden met de lepel.
Zet de mallen op het bakpapier, dat spaart je straks veel schoonmaakwerk.
Giet het gesmolten kaarsvet in de vormpjes, probeer de cocktailprikker vast te houden.

Laat de kaarsen goed uitharden, dat duurt niet heel lang. Haal dan de cocktailprikker eruit.


Geurkaarsjes:
Voeg geurolie toe aan het gesmolten kaarsvet voor je het in de mallen giet. Ik heb lavendelolie en rozenolie gebruikt. Klik hier om te zien hoe je de olie maakt. 
Roer wat kaneel door het gesmolten kaarsvet. Doe dat alleen als je toch al bruine kaarsen wilde maken, want het mengt niet goed en zal rare bruine vlekken op je kaarsen maken.
Een leuk effect is om je mal eerst met schijfjes gedroogd fruit te bekleden, zoals appel of sinaasappel. Ik doe het eigenlijk nooit want bij mij vliegt alles in de fik, maar misschien ben jij voorzichtiger.

Om gemorst kaarsvet weg te halen:
Leg er een velletje keukenpapier op en druk er zachtjes op met een niet te heet strijkijzer. Herhaal tot alles weg is.
Om je pan en lepel schoon te krijgen: Haal zoveel mogelijk kaarsvet weg met een bot mes, gebruik daarna heel veel echt heet water en afwasmiddel. Zorg dat het water echt heet is, anders zit je afvoer meteen verstopt. Gooi het niet in het toilet, want dat spoelt meteen niet meer door. Foutje.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten