zaterdag 25 januari 2014

Zelfgemaakte potpourri deel 1 - de olie


Deze blog bestaat uit 2 delen: eerst de olie maken en volgende week de eigenlijke potpourri. Je eigen potpourri maken is niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd, die je voornamelijk met wachten zult doorbrengen. Het vraagt dus ook wat geduld. Maar dat wil zeggen: als ik het kan, kan jij het zeker!

Je begint met het verzamelen van de bloemen. Die kun je overal vinden, in je eigen tuin, in de tuin van je buurman (misschien wel handig als je het eerst even vraagt), langs de weg, in het bos, je kunt bloemen kopen of gebruik ze uit die bos die je van je bewonderaar gekregen hebt.

Voor mijn porpourri heb ik rozen voor de eerste gebruikt, lavendel, malva, majoraan, smeerwortel en borago voor de tweede en goudsbloem, kamille, vrouwenmantel en santolina voor de derde.

Hou van de rozen, de lavendel en de goudsbloem 1 beker apart.
Spreid de overige bloemen -gesorteerd- uit op een schoon tafelkleed en laat ze twee weken drogen op een (warme) goed geventileerde plaats. Ik ga volgende week vertellen wat je ermee kunt doen.

Voor de olie:
Steriliseer eerst drie flesjes door ze een half uur in een oven van 200° te laten staan. Zet ze daarna ondersteboven op een absoluut schone theedoek. Brand je handen niet.

Rozenolie: de blaadjes van een roos zijn heel teer dus is het beter om de zgn. koude methode te gebruiken om de olie te krijgen. Doe de blaadjes in een schone afsluitbare pot, giet er plantaardige olie bij tot ze onderstaan, sluit de pot en zet ze twee weken op een zonnige plaats, de vensterbank bijvoorbeeld. De olie is gelijk klaar met de potpourri.

Lavendel: doe de helft van de bloemen in een hittebestendig bakje. Zet het in een pan heet water en laat het op heel laag vuur twee uur trekken (au bain marie, dus).
Zeef de olie, doe de tweede helft van de bloemen in het bakje en giet de olie er weer over. Opnieuw twee uur laten trekken. Goed zeven en in een flesje gieten.

Goudsbloem: volg de aanwijzingen voor lavendel.

Maak niet teveel, want je heb maar een paar druppels nodig voor de potpourri.

Als je olie overhoudt:1
Toch, als je het leuk vindt, is de olie ook voor veel andere doeleinden geschikt: NB alleen gebruiken als je zeker weet dat je nergens allergisch voor bent. Ik accepteer geen aansprakelijkheid.

Rozenolie:
  • Maak een zalf van 40 ml. rozenolie en 4 gram au bain marie gesmolten bijenwas. Doe in een gesteriliseerde pot. Ruikt heerlijk.
  • Maak een luchtverfrisser met 5 druppels olie in een halve liter water.
  • Gebruik het als badolie.
Lavendelolie:
  • Maak een voetbalsem van 6 lepels lanoline, 3 eetlepels amandelolie, 3 eetlepels glycerine en een eetlepel lavendelolie. Au bain marie smelten en kloppen tot het afgekoeld is. In een gesteriliseerde pot doen.
  • Maak een bodylotion van 2 eetlepels amandelolie, 2 eetlepels lavendelolie en 100 ml. rozenwater.
  • Maak een deodorant door een halve liter schoongekookt water, 1 eetlepel lavendelolie en 1 eetlepel suiker te mengen en twee weken te laten staan. Doe het in een schone verstuiver.
Goudsbloemolie:
  • Maak een handcreme tegen droge handen van 5 delen vaseline op 1 deel goudsbloemolie. Smelt de vaseline au bain marie en meng met de goudsbloemolie.
  • Maak een anti-spierpijn balsem van goudsloemtinctuur en goudsbloemolie: Meng 50 gram gedroogde goudsbloemblaadjes, 75 ml. wodka, 150 ml water. Laat twee weken in een gesteriliseerde pot op een koele plaats trekken. Af en toe schudden. Na twee weken 60 ml. tinctuur mengen met 60 ml. gousbloemolie. Alleen voor uitwendig gebruik!!
1Ik heb mijn eigen recepten uitgeprobeerd, maar gebaseerd op De nieuwe Kruidenbijbel (Foley,Nice&Webb 2002)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten